www.beyazdolgular.com

İçeriğe git

Ana Menü

8- Kompozit dolgularınız çabuk sararıyor mu?

Merak Ettikleriniz 6-10

Kurallara uygun bir şekilde yapılmış ve polisajı çok iyi tamamlanmış bir kompozit restorasyon, iyi bakılan bir ağızda ilk yapıldığı gündeki özelliklerini uzun süreler koruyacaklardır.

Bizler Diş Hekimi olarak dişlerin sahiplerinin ağızlarına ve dişlerine çok iyi baktıklarını varsayarak diğer faktörler üzerinde durmaktayız. Çünkü her gün çok çay-kahve içen, şarap içen, sigara içen kimselerde doğal dişlerde de,restorasyonlarda da plak birikimi normalden fazla olacaktır.

Aşağıda, restorasyonların sarardığı yani plak biriktiği vaka örnekleri vardır.

* *

Fotoğraflardaki kompozit restorasyonlarda, hem kompozitin diş yüzeyi ile birleşim yerlerinde hem de restorasyonun yüzeyinde plak birikimleri görülmektedir. Bu iki problem ayrı ayrı görülebileceği gibi bu vakalarda olduğu gibi bir arada da görülebilir.

Kompozit ve diş yüzeyinin birleşim yerlerinde plak birikimi

Kompozit moleküler yapısı itibari ile diş yüzeyi ile mikroskopik seviyede bağlantılar kurmaktadır. Bu nedenle kompozit restorasyonların yapımları ile ilgili açıklamalarda '' Adhesive Technic '' terimi kullanılmaktadır.  Kompozit ve diş arasında kurulan '' Adhesion '' yani bağlantı kurallara uygun bir şekilde elde edildiğinde, kompozit dişe mükemmel bağlanmakta ve kompozit ve diş arasında boşluk kalmamaktadır. Kompozit bu bağlantı sayesinde dişe kuvvetle tutunmakta ve böylece sağlam, dayanıklı, uzun ömürlü ve özelliklerini kolay yitirmeyen çok çeşitli kompozit restorasyonlar yapılabilmektedir.

Kompozitlerin dişe bağlanmaları restorasyonun her tarafında önemli olmakla beraber, diş yüzeyi ile kompozitin birleşim yerindeki bağlantı plak birikimi açısından aşağıdaki nedenlerle daha da önem kazanmaktadır.

a) Kompozit restorasyonların diş yüzeyi ile birleşim yeri kenar sızıntısı açısından önemli olduğundan bağlantının başarılı olup olmadığından emin olmak gerekmektedir. Başarılı bağlantılar için etching
, bonding ve kompozit yerleştirme işlemlerinin eksiksiz yapılması gerekmektedir.
Bağlantının yeterli olmaması durumunda mikroskopik seviyede plak ve mikroorganizma birikmesi başlayacak ve kompozitin kenarındaki bu plak aşağıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi zamanla gözle görülebilir hale gelecektir.



b) Kompozitin, diş yüzeyi ile birleştiği yerler sağlamlık ve renk uyumu açısından önemli olduğundan bu bölgedeki bağlantı üst seviyede hatasız yapılmalıdır. Mikroskopik seviyede sıkı bir bağlantı oluşturulmadığında bu birleşim yerlerinde plak birikmesi kolaylaşacak ve renk geçişindeki uyum ve genel görünümdeki estetik bozulacaktır.

c) Polisaj sırasında kompozitin diş yüzeyi ile birleştiği kenarlarda polisaj işlemleri
dikkatli yapılmalıdır. Bu birleşim yerlerinde kompozit yerleştirilirken, mükemmel bir bağlantı oluşturulmuş olsa da kuralara uygun bir şekilde polisaj yapılmadığında, polisaj işlemleri sırasında bağlantıda bozulmalar meydana gelebilecek ve plak birikimi kolaylaşacaktır.

d) Kompozitin yüzeyinde yine polisaj işlemleri kurallara uygun bir şekilde tamamlanmadığında yine plak birikecektir.

Bizotajı yapılmış, kurallara uygun bir şekilde etching, bonding, kompozit yerleştirilmesi ve polisajı yapılmış kompozit bir restorasyonda dişlerine iyi bakan kimselerde plak birikimi kolay olmayacaktır ve kompozit restorasyon yapıldığı günkü genel görünümünü uzun süre koruyacaktır.

 
İçeriğe Geri Dön | Ana Menüye Geri Dön